Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

T Raadhuis
Dorpsstraat 9
4751 AH OUD-GASTEL

Openingstijden

Ma:
Di:
Wo:
Do:
Vr:
Za:
Zo:

Wegens vakantie gesloten tot en met vrijdag 28 juni

Slijterij 't Raadhuis úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Een culinaire roadtrip door Frankrijk

Een culinaire roadtrip door Frankrijk

roadtripWelke landen bezoekt u graag in de zomer en welke plaatselijke lekkernijen probeert u dan uit? Bezoekt u graag een wijnproeverij op een mooie locatie en maakt u graag kennis met de heerlijkste lokale wijnen, dan is een roadtrip langs uitgestrekte wijngaarden en de leukste lokale restaurants de ideale vakantie voor u. Het enige wat u onderweg in de gaten hoeft te houden zijn de borden die de wijnroute aangeven. Maak deze zomer met úw topSlijter een culinaire reis door de mooiste vakantielanden en streken en ervaar het ultieme vakantiegevoel.

kaart frankrijkFrankrijk

Frankrijk is het land van de beroemde wijnen, sprookjesachtige kastelen en middeleeuwse stadjes. Frankrijk is ook nog altijd één van de grootste wijnproducenten van de wereld. Het klimaat in Frankrijk is voor de wijnbouw ideaal. De winters zijn mild en de zomers niet te droog met veel zon. De vele wijngebieden hebben een enorme variatie aan bodemsoorten. Dit in combinatie met eeuwenoude tradities en de juiste druivensoorten zorgt voor een grote variatie aan wijnen. Een roadtrip is één van de leukste manieren om Frankrijk te ontdekken en brengt u langs de mooiste landschappen en wijngaarden. Van de Elzas in het noorden tot Languedoc-Roussillon in het zuiden.

De Gascognestreek

Tussen de Bordeaux en Spanje ligt één van de grootste wijnstreken van Frankrijk, de Gascogne. Voor toeristen is de streek voornamelijk aantrekkelijk vanwege de vele kuuroorden, badplaatsen en de bedevaartsplaats Lourdes. Ook wandelaars kunnen genieten van de prachtige natuur, vergezichten en watervallen in één van de natuurreservaten en parken. De streek stond vroeger bekend om armagnac maar tegenwoordig worden hier voornamelijk witte wijnen geproduceerd. De Gascogne heeft een gematigd klimaat. Dat komt door de ligging aan de voet van de Pyreneeën en de nabijheid van de Atlantische Oceaan. Deze zorgen voor verkoeling in de nacht tijdens de hete zomers. Door deze koelende invloed behouden de druiven een aangename frisheid. De wijngaarden bevinden zich voornamelijk op klei-, zand- en leembodems. Druivensoorten die veel in het gebied voorkomen zijn de inheemse Colombard, maar ook Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gros Manseng en Ugni Blanc.
Culinaire tip: Foie Gras (ganzenlever) is een typisch streekgerecht wat o.a. op smaak wordt gebracht met Provençaalse kruiden en armagnac.

Wijnen uit dit deze streek zijn o.a.:

Duffour Père & Fils Côtes de Gascogne IGP
Vinum Côtes de Gascogne Rouge

De Loirestreek

kasteelKastelen, karakteristieke dorpjes en steden en talloze wijngaarden zijn kenmerkend voor de Loirestreek. Een fiets- en wandelparadijs en dus de ideale vakantiebestemming. Maak een roadtrip langs de Route des vignobles, die loopt van Nantes naar Blois en bezoek de mooiste wijnhuizen. De Loirevallei is uniek en een deel behoort zelfs tot het UNESCO Werelderfgoed. Vanaf het Centraal Massief stroomt de rivier richting de Atlantische Oceaan. De Loirevallei heeft een zacht klimaat. Dit komt doordat de rivier in de winter warmte afgeeft aan de omgeving. Wijngaarden gelegen langs de Loire, de langste rivier van Frankrijk, produceren veel wijnen met het AOC-label (een label voor productkwaliteit). De bekendste druivensoort uit deze streek is de Sauvignon Blanc.
Culinaire tip: Verse gebakken brioche met een mousserende witte wijn als dessert. Brioche is een zoet en boterachtig broodje die u overal in de Loire streek tegenkomt.

Wijnen uit dit deze streek zijn o.a.:

Domaine d'Avrillé Chardonnay, IGP Val de Loire
Veuve Amiot Brut

De Elzasstreek

Aan de voet van de Vogezen ligt een bijzonder gebied met een uniek klimaat, de Elzas. Ondanks de noordelijke ligging kent het gebied net zoveel zonuren als Zuid-Frankrijk. Ook houdt het gebergte veel regen tegen, wat ideaal is voor de wijnbouw. Denkt u aan de Elzas, dan ziet u vakwerkhuizen en charmante dorpjes voor u. De Elzas staat bekend als wijnstreek en heeft een wijnroute (Route des Vins d’Alsace) van wel 180 km lang die al meer dan 50 jaar bestaat. Bekende ‘edele’ druivensoorten uit deze streek zijn de Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris en Muscat. Deze druivenrassen kunnen een Grand Cru kwalificatie krijgen, als ze op één van de 51 Grand Cru’s staan aangeplant. In de Elzas worden vooral monocépages, wijnen van 1 druivensoort, geproduceerd. De bodem van deze streek kent een grote diversiteit aan bodemsoorten van graniet, kalk, zandsteen tot mergel. Dit bepaalt voor een groot deel het karakter van de wijn.
Culinaire tip: Een heerlijke kaas uit de Elzas is de Munster, een kaas met een sterke geur die wordt gemaakt van rauwe melk. Smaakt heerlijk bij Pinot Gris!

Wijnen uit dit deze streek zijn o.a.:

Dopff au Moulin Pinot Gris

De Rhônestreek

RhônestreekDe oudste wijnstreek van Frankrijk is de Rhônevallei. De oevers van de Rhône (rivier) zijn ongeveer 200 km lang en de wijngaarden, waarvan de meeste op de linkeroever liggen, produceren voornamelijk rode wijnen. Toeristen komen graag naar dit gebied voor een avontuurlijke wandelvakantie in de Alpen of om te vissen of kanovaren in één van de vele rivieren en meren. U kunt ook de wijnroute van de Cotes du Rhône volgen, die loopt van Vienne tot Avignon. De Rhône bestaat uit een zuidelijk en een noordelijk deel met een verschillend klimaat. Het zuidelijke deel kent een Mediterraans klimaat met een bodem van klei en zand. Het noordelijk deel heeft een gematigd landklimaat en de bodem bestaat vooral uit graniet. Beide gebieden profiteren van de Mistral vanuit de Alpen. Deze krachtige wind blaast de wijnstokken droog na een regenbui, wat rot en ziekten voorkomt. In het zuidelijke deel komt de druivensoort Grenache het meeste voor en in het noordelijk deel zult u vaker Syrah tegenkomen. Om de oorsprong van de wijnen te beschermen kent de Rhônevallei verschillende Appellation d’Origine Protégée (AOP).
Culinaire tip: Probeer eens dit unieke Franse gerecht, op basis van haan en rode wijn: Coc-au-vin. Deze stoofschotel smaakt heerlijk met een glas Côtes du Rhône Rouge!

Wijnen uit deze streek zijn o.a.:

Domaine Brunely Côtes du Rhône

De Bordeauxstreek

De Bordeaux is de beroemdste wijnstreek ter wereld, met als bekendste wijnroute de Route des Châteaux langs talloze Wijnchâteaux. Naast proeverijen en rondleidingen kunt u er ook druiven plukken, wat een unieke ervaring is. Deze route is wel 100 km lang en voert u langs uitgestrekte wijngaarden. De wijnstreek Bordeaux ligt aan de Atlantische kust en wordt doorkruist door de rivieren de Gironde, Gironne en de Dordogne. Hierdoor is het klimaat gematigd en vochtig. In Bordeaux worden alleen assemblagewijnen geproduceerd, waarvan meer dan 90% rode wijn is. De meest gebruikte druivensoorten zijn de Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Uit de Bordeaux komen de meest exclusieve wijnen ter wereld.
Culinaire tip: Canelés de Bordeaux is een culinaire specialiteit. Dit gebakje wordt op smaak gebracht met rum en vanille. Vroeger gebruikten wijnboeren opgeklopt eiwit om de wijn te filteren. Hierdoor bleef er veel eigeel over. De nonnen uit de streek bedachten daarom dit gebakje, waar dit overgebleven eigeel in gebruikt werd.

Wijnen uit dit deze streek zijn o.a.:

Château Roc de Boissac La Millerie 2014
Château Malène Bordeaux Blanc

De Languedoc-Roussillonstreek

Languedoc-Roussillonstreek Met ongeveer 300.000 hectare aan wijngaarden is de Languedoc-Roussillonstreek het grootste wijngebied ter wereld. Van de zuidoostkust van de Rhône tot aan de Spaanse grens staat deze wijnstreek bekend om zijn heuvels en uitgestrekte wijngaarden en is het een populaire vakantiebestemming. De wijnroute door de Hérault is een aanrader, met wandeltochten langs wijngaarden en zonnige landschappen waar u lokale Languedoc-Roussillonwijnen kunt proeven. De meeste wijngaarden bevinden zich langs de kustlijn van de Middellandse Zee. Languedoc-Roussillon heeft een droog en warm zeeklimaat met veel zon waardoor de druiven goed kunnen rijpen. De streek heeft de minste regen van heel Frankrijk. Daarnaast heeft het gebied ook een ideale bodem met veel kalk in de grond aan de kuststreek en veel leisteen in de heuvels. Languedoc-Roussillon produceert zowel witte, rosé als rode wijnen, waarvan de meeste IGP-wijnen zijn (Indication Geographique Protégéé). Omdat de kwaliteit van veel wijnen steeds beter wordt, krijgen ook meer en meer wijnen de AOP-status. Druiven die veel in deze wijnstreek zijn aangeplant zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Grenache, Syrah en Cabernet Sauvignon.
Culinaire tip: Het beroemde smeuïge kaasje Pélardon heeft de smaak van hazelnoten en geitenmelk. De ideale combinatie met een heerlijk glas wijn uit de Languedoc-Roussillonstreek.

Wijnen uit dit deze streek zijn o.a.:

Mazet de Nizas Syrah-Cabernet Sauvignon
Nizas Domaine Blanc

Fijne Zomer!!!